HORTA DE SANT JOAN

Horta de Sant Joan (forma oficial), documentada gairebé sempre Orta contra el criteri etimològic àmpliament admès, és una vila i municipi de la comarca de la Terra Alta. Està situat a 542 metres d’altitud i envoltat pels municipis de Caseres, Bot, Prat del Comte i Arnes, que pertanyen a la Terra Alta, i de la comarca del Matarranya, ja a la província de Terol. Molt a prop, el riu Algars proporciona l’aigua imprescindible per a les necessitats del municipi. A la part sud del municipi es troba el territori més accidentat, però d’una bellesa espectacular, el Parc Natural dels Ports. Poble nadiu del pintor Manuel Pallarès, amic i company de Pablo Picasso, que hi passà una llarga temporada en la seva joventut (1897-98), de la qual ell mateix deia que en aquell poble havia après tot el que sabia. Picasso després hi tornà en època cubista (1909). En ambdues ocasions va produir-hi moltes pintures i dibuixos. Hi ha un actiu Centre Picasso, que organitza exposicions, simposis i publicacions, i l’Ecomuseu dels Ports.
5.134,90 hectàrees del terme d’Horta de Sant Joan estan integrades al Parc Natural dels Ports.
L’any 1997 el nucli antic d’Horta va ser declarat bé cultural d’interès nacional en la categoria de Conjunt històric.
El Parc Natural dels Ports és un espai natural declarat l’any 2001 mitjançant el Decret 160/2001, de 12 de juny, que declarava al mateix temps la reserva natural parcial de les Fagedes dels Ports. Protegeix la part catalana del massís dels Ports, un sistema muntanyós on conflueixen Catalunya, Aragó i el País Valencià.
Amb la seva declaració culminava un llarg procés de participació i consens entre les parts implicades i s’atorgava als Ports el reconeixement merescut com un dels espais naturals més significatius de Catalunya per la seva vàlua geològica, biològica, paisatgística i cultural.[1]
Forma part de de la xarxa europea Natura 2000, per ser Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) i Lloc d’Importància Comunitària (LIC). La major part del Parc Natural dels Ports queda inclosa a la zona nucli de la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre, coneguda per la marca EbreBiosfera.

Cabrit Ecològic - CABRABLANCA.CAT